Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto drożdżowe

A+ A-
drukuj
  • 350 g mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 71/4 kostki drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 25 g roztopionego masła

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozrabiamy dokładnie z mlekiem. Do miski dodajemy mąkę, cukier, masło, 2 jajka i rozrobione drożdże. Dokładnie zarabiamy ciasto. Odstawiamy je przykryte, w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wkładamy ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Następnie smarujemy dokładnie rozbełtanym jajkiem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i ostygnięciu polewamy ciasto lukrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Drożdże
  • Jajka
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Groch z kapustą

  • Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

  • Pierś grillowana w pomarańczach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak po tajsku

    Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, chwilę podsmażać, dodać...

    więcej
  • Sałatka z chorizo i mozzarellą

    Na talerzu wyłożyć plastry chorizo i połowę pokrojonej mozzarelli. Posypać świeżą bazylią, poszarpaną na kawałki. Po wierzchu rozsypać pokrojone...

    więcej
  • Pizza Margherita

    Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta. Odstawić pod przykryciem...

    więcej
  • Cielęcina na batatach i rukoli

    Cielęcinę umyć, osuszyć, posmarować oliwą i posypać ziołami, krojonym czosnkiem i polać sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 30 minut....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY