Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet z tofu

A+ A-
drukuj
  • 3 kostki tofu wędzonego (480 g)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cebula
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • po pół łyżeczki: majeranku, tymianku, lubczyku, rozmarynu i kurkumy.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. W maszynce do mielenia zemleć tofu, cebulę z pieczarkami, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła, mąkę ziemniaczaną i płatki owsiane. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, przełożyć do niej uzyskaną masę, a następnie włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika i piec przez 40-45 minut. Pasztet wyciągnąć z formy po całkowitym ostygnięciu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

  • Sałatka z ricottą i gruszką

  • Calzone z serem i brokułami

  • Grillowany śledź w szpinakowo-pomidorowym sosie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

    Na patelni rozpuścić masło, dolać olej czosnkowy i dodać drobno posiekaną cebulę i oczyszczone wątróbki. Zeszklić. Wątróbkę delikatnie...

    więcej
  • Makaron w wersji romantic

    Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odkroić końcówki szparagów, resztę pokroić w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i...

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej
  • Kiełki z patelni

    Kiełki razem z olejem wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko podsmażyć - do podgrzania, idealne jako dodatek do dań głównych.

    więcej