Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Karp nadziewany kapustą

A+ A-
drukuj
  • 1 karp (ok. 2 kg)
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g świeżych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • mielony kminek
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Rybę sprawić nie odcinając głowy, ale usunąć oczy i skrzela. Umyć, osuszyć i natrzeć solą. Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle, dodać drobno posiekana cebulę, podsmażyć ponownie do zeszklenia. Kapustę przepłukać i osączyć, pokroić. Wymieszać z grzybami i cebulą. Na patelni podgrzać olej i dusić na niej farsz, aż odparuje, mieszając żeby się nie przypaliło. Gdy farsz nieco przestygnie, doprawić do smaku, nadziać nim karpia i zaszyć. Nasmarować rybę masłem i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego (190 st.) piekarnika. Piec ok. 40 min, często polewając wyciekającym sosem. • zamiast prawdziwków można użyć podgrzybków, ciekawy efekt dają też rydze • można doprawić, nawet obficie sosem sojowym, ale wtedy należy raczej zrezygnować z kminku

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Kminek
  • Masło
  • Oliwa
  • Kapusta kiszona
  • Pieprz czarny
  • Karp

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z serem pizzicotti i wędzoną wołowiną

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

  • Karp pieczony

  • Łosoś z paprykami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ryż z zieloną herbatą

    Na małym ogniu gotować ryż z liśćmi herbaty, aż woda wyparuje - najlepiej herbatę umieścić w "zaparzaczu" lub lnianej saszetce . Rozpuścić cukier...

    więcej
  • Canelloni w sosie pomidorowym

    Farsz: 3/4 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko wymieszać razem z przecierem...

    więcej
  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Pociąć ser Beemster Royaal na 10 kostek równej wielkości, a następnie umieścić każdą kostkę na liściu szałwii i...

    więcej
  • Tarator

    Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem, posiekanym czosnkiem i koperkiem, oliwą. Zupę schłodzić w lodówce, przed podaniem...

    więcej