Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Krewetki w cieście filo

A+ A-
drukuj
  • 24 sztuki krewetek królewskich
  • 12 płatów ciasta filo
  • 1 pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

Świeże krewetki należy oczyścić z pancerzy i ogonków. Jeśli mrożone – wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 2-3 minuty, odcedzić. Tak przygotowane krewetki posolić i popieprzyć. Przygotować 24 listki bazylii. Z ciasta filo wyciąć prostokąty lub półkola. Zawijać w nie po jednej krewetce z listkiem bazylii, spiąć wykałaczką. Na patelni podgrzać odrobinę oliwy i usmażyć ciasto z krewetkami na złoty kolor przez ok. 3-5 minuty. Podawać na ciepło albo na zimno z sosem pesto lub jogurtowo-cytrynowo-ziołowym.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Sól
  • Krewetki
  • Ciasto filo
  • Oliwa
  • Pieprz czarny
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pomidory faszerowane serem feta

  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

  • Koktajl - Truskawkowa Margarita

  • Pizza Margherita

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa grzybowa

    Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę...

    więcej
  • Pulpeciki cielęce z makaronem

    Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso wraz z jedną pokrojoną cebulą przemielić w maszynce, następnie wymieszać ze śmietaną, jajkiem,...

    więcej
  • Deser czekoladowy fondant

    Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite...

    więcej
  • Śledź pod pierzynką

    Białka jajek zetrzeć na tarce, cebulę połączyć ze śmietaną i majonezem, doprawić pieprzem. Śledzie ułożyć na talerzach (po dwa na osobę) na...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY