Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sakiewki z kurczakiem

A+ A-
drukuj
  • pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • bazylia świeża
  • szczypiorek świeży
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku

Sposób przyrządzania:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. Po uzyskaniu złotego koloru odstawić mięso na bok niech odetchnie. Pierwszy farsz – w nowym naczyniu na niezbyt rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane 3 ząbki czosnku, zaraz potem posiekaną 1 cebulę, następnie pokrojone pieczarki i dusić kilka minut. Po chwili dodać mrożony szpinak i całość dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Drugi farsz – w kolejnym naczyniu zeszklić na oliwie posiekane 3 ząbki czosnku i posiekaną 1 cebulę. Dodać pomidory w puszcze i dusić do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Do jednego i drugiego sosu, mniej więcej po równo, dodać wcześniej przygotowanego kurczaka. Arkusz ciasta filo rozłożyć na stolnicy i posmarować oliwą. Czynność tę powtarzać jeszcze dwukrotnie, za każdym razem nakładając kolejny arkusz posmarowanego oliwą ciasta na poprzedni, aż uzyskamy trzy warstwy. Ciasto przekroić na 4 kwadraty, na środek każdego z nich nałożyć wybrany farsz. Zebrać końcówki ciasta do siebie i powstałą w ten sposób sakiewkę związać od góry nitką spożywczą. UWAGA! Ciasto filo jest cienkie i bardzo szybko wysycha, dlatego przygotowywane arkusze ciasta powinny być przez cały czas przykryte wilgotną ściereczką. Gotowe sakiewki ułożyć na blasze, posmarować z wierzchu oliwą i przykrywamy arkuszem folii aluminiowej, aby uniknąć bardzo prawdopodobnego przypalenia się. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu, a przed podaniem, usunąć sznureczki i zastąpić je dla ozdoby źdźbłami szczypioru. Podawać z połówkami pomidorków koktajlowych.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cebula
  • Czosnek
  • Filet z kurczaka
  • Oliwa
  • Pieczarki
  • Pieprz mielony
  • Pomidory suszone
  • Szczypiorek
  • Szpinak
  • Pomidory z puszki
  • Sól
  • Ciasto filo

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Salsa meksykańska

  • Roladki z szynki z orzeszkami Pini

  • Raclette

  • Jajka faszerowane

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka pomidorowo-szparagowa

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki. Szparagi ugotować, usunąć twarde końcówki i przekroić na pół. Pomidory,...

    więcej
  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej
  • Łosoś w musztardzie z miodem i cytryną

    Wymieszać w miseczce sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę, w tak przygotowanej marynacie obtoczyć łososia i chłodzić w lodówce 2,5 h. Następnie...

    więcej
  • Koktajl - Truskawkowa Margarita

    Nektar truskawkowy oraz napój z cytryny i limonki należy dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku. Kiedy nektar zgęstnieje, należy dokładnie...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY