Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Lody z zieloną herbatą

A+ A-
drukuj
  • ½ l mleka
  • 1 łyżeczka liściastej zielonej herbaty sencha
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • ½ l śmietany kremówki 30% lub 36%

Sposób przyrządzania:

W rondlu podgrzać mleko z herbatą, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zostawić na chwilę aby herbata się zaparzyła i oddała smak, po tym przecedzić. Za pomocą trzepaczki zmieszać w misce żółtka z cukrem i stale mieszając powoli zalać gorącym mlekiem. Przelać wszystko z powrotem do rondla i mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje i całkowicie ostygnie. Śmietanę ubić i dodać do kremu, wlać do maszynki do lodów zgodnie z instrukcją obsługi. Zamrozić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Śmietana gęsta
  • Herbata zielona
  • Jajka
  • Mleko

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Parmigiana z białym serem robiola i miętowym pesto

  • Awokado w majonezie

  • Roladki z szynki z melonem i kaparami

  • Bekonowe „muffinki”

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sok owocowo-warzywny

    Buraki, marchew, jabłka opłukać, obrać i pokroić na drobne kawałki. Imbir zetrzeć. Wszystkie składniki zmiksować.

    więcej
  • Canelloni w sosie pomidorowym

    Farsz: 3/4 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko wymieszać razem z przecierem...

    więcej
  • Frytki ze słodkich ziemniaków

    Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce, pokroić w ćwiartki. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać olej,...

    więcej
  • Krem z brokułów

    Brokuły ugotować na parze i zmiksować w blenderze razem z bulionem. Doprawić do smaku. Dodać gęstą śmietanę i wymieszać. Danie podawać z...

    więcej