Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tost z jajkiem w koszulce

A+ A-
drukuj
  • po 2 jajka na osobę
  • po 1 kromce chleba tostowego na osobę
  • rukiew wodna
  • masło
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

W rondelku wypełnionym do połowy zagotować wodę, dolać octu, skręcić palnik tak aby woda tylko „mrugała”. Do kubeczka lub na spodek rozbić jajko, uważając żeby żółtko się nie rozlało. Delikatnie wlać jajko do wody. Łyżką cedzakową ostrożnie zgarniać białko jajka, żeby nabrało ładnego, okrągłego kształtu. Gotować, aż białko się zetnie. Na rozgrzanej, suchej patelni zrumienić chleb tostowy. Tosty przekroić na pół, na każdym ułożyć liście rukwi, a na nich jajka. Doprawić solą i pieprzem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Chleb tostowy
  • Sól
  • Jajka
  • Rukiew
  • Masło
  • Ocet
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta salsa

  • Tarator

  • Pasztet domowy

  • Zapiekanka warzywna z serem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Fusilli z mięsem i warzywami

    Aby móc delektować się fusilli z mięsem i warzywami na wstępie należy umyć i pokroić łopatkę w gulaszową kostkę. Następnie mięso oprószyć...

    więcej
  • Wakacyjne brownie

    Piekarnik nagrzać do 170 °C. Formę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia. Do roztopionego w połowie masła dodać połamaną w kostkę...

    więcej
  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

    Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż...

    więcej
  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

    Gruszki umyć, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Poddusić na małej ilości wody, tak, by zmiękły. Orzechy bardzo drobno posiekać. Makaron...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY