Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

A+ A-
drukuj
  • 1 stek na osobę
  • 1 duży batat
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 150 g miękkiego masła
  • szalotka
  • 4 łyżki wina czerwonego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Bataty przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią w dół i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu rozgnieść i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i syropem klonowym. Drobno posiekaną szalotkę gotować z winem, aż wchłonie całość. Ostudzić, dodać do masła wraz z posiekaną natką i przyprawami. Zrolować w papierze do pieczenia i zamrozić. Steki przed upieczeniem odstawić w temperaturze pokojowej. Przed grillowaniem doprawić solą i pieprzem i grillować na mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu odstawić na klika minut do wyrównania soków. Podawać z plasterkiem masła i pure z batatów.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Syrop klonowy
  • Szczypiorek
  • Wino czerwone
  • Stek
  • Bataty
  • Sól
  • Szalotka
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jajka sadzone w cieście francuskim

  • Fritata z warzywami

  • Tartiflette z serem i grzybami

  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

    Jagnięcinę wymieszać z przyprawą garam masala. Uformować małe kofty, grillować na patelni grillowej kilka minut. Pod koniec polać miodem aby się...

    więcej
  • Łosoś z soczewicą

    Soczewicę zagotować razem z marchewką, łyżką oliwy z oliwek i masłem, aż warzywa będą miękkie. Po zagotowaniu zdjąć soczewicę z ognia i...

    więcej
  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej
  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

    Krewetki obrać z pancerza i delikatnie naciąć wzdłuż górnego grzbietu, oczyścić z przewodu pokarmowego. Umyć i osuszyć. Przesmażyć na oliwie...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY