Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

A+ A-
drukuj
  • 1 stek na osobę
  • 1 duży batat
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 150 g miękkiego masła
  • szalotka
  • 4 łyżki wina czerwonego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Bataty przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią w dół i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu rozgnieść i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i syropem klonowym. Drobno posiekaną szalotkę gotować z winem, aż wchłonie całość. Ostudzić, dodać do masła wraz z posiekaną natką i przyprawami. Zrolować w papierze do pieczenia i zamrozić. Steki przed upieczeniem odstawić w temperaturze pokojowej. Przed grillowaniem doprawić solą i pieprzem i grillować na mocno rozgrzanej patelni. Po upieczeniu odstawić na klika minut do wyrównania soków. Podawać z plasterkiem masła i pure z batatów.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Syrop klonowy
  • Szczypiorek
  • Wino czerwone
  • Stek
  • Bataty
  • Sól
  • Szalotka
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

  • Kiełki z patelni

  • Liptauer

  • Konfitura śliwkowa z bananami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kaczka pieczona

    Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki...

    więcej
  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Cielęcina na batatach i rukoli

    Cielęcinę umyć, osuszyć, posmarować oliwą i posypać ziołami, krojonym czosnkiem i polać sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 30 minut....

    więcej
  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY