Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

A+ A-
drukuj
  • 2 wiązki białych szparagów
  • 5-6 plastrów gotowanej szynki
  • 1-2 opak. gotowego sosu beszamelowego
  • tarty żółty ser

Sposób przyrządzania:

Szparagi białe obrać ze skórki , odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć szparagi, owinięte szynką, polać sosem beszamelowym i posypać startym serem Piec w temp.180-200° ok.30-40 minut. Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub świeżą bagietką. Uwaga: Można również nie zapiekać tylko gorącym sosem z dodatkiem soku z cytryny polać ugotowane szparagi i udekorować plastrami gotowanej szynki.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser żółty tarty
  • Szparagi
  • Szynka
  • Sos beszamelowy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Muffinki z jabłkami

  • Jajecznica ze szczypiorkiem

  • Burger z jajkiem i szparagami

  • Zupa dyniowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zapiekana ricotta

    Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę do pieczenia (wielkości filiżanki) nasmarować masłem. W misce zmieszać ricottę, jajko, cukier i wanilię, po...

    więcej
  • Tost z jajkiem w koszulce

    W rondelku wypełnionym do połowy zagotować wodę, dolać octu, skręcić palnik tak aby woda tylko „mrugała”. Do kubeczka lub na spodek rozbić...

    więcej
  • Sernik świąteczny light

    Aby upiec niskokaloryczny sernik light należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, natłuścić okrągłą formę (24cm) i obsypać ją mąką. Następnie...

    więcej
  • Fritule

    Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY