Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

A+ A-
drukuj
  • 2 wiązki białych szparagów
  • 5-6 plastrów gotowanej szynki
  • 1-2 opak. gotowego sosu beszamelowego
  • tarty żółty ser

Sposób przyrządzania:

Szparagi białe obrać ze skórki , odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć szparagi, owinięte szynką, polać sosem beszamelowym i posypać startym serem Piec w temp.180-200° ok.30-40 minut. Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub świeżą bagietką. Uwaga: Można również nie zapiekać tylko gorącym sosem z dodatkiem soku z cytryny polać ugotowane szparagi i udekorować plastrami gotowanej szynki.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser żółty tarty
  • Szparagi
  • Szynka
  • Sos beszamelowy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kurczak w kiwi

  • Tortilla ze szparagami i ricottą

  • Sorbet jabłkowy

  • Bagietka francuska

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

    Filet wrzucić na grillową patelnię i smażyć z obydwu stron po 4 minuty. Szparagi wrzucić do wrzątku na około 4 minuty, polać oliwą i posypać...

    więcej
  • Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki

    Sos tzatziki: Ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić łyżką soku z cytryny oraz ziołami...

    więcej
  • Mrożony jogurt z borówkami

    Pucharek z jogurtem wstawiamy do zamrażarki na około pół godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wierzch borówkami lub zalewamy zimnym sosem borówkowym,...

    więcej
  • Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

    Szparagi białe obrać ze skórki , odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Formę do zapiekania wysmarować...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY