Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bagietka francuska

A+ A-
drukuj
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 1 i ¼ łyżeczki drożdży instant
  • 2 i ¼ łyżeczki soli
  • 60g ciepłej, przegotowanej wody (40-45st.)
  • 300g letniej wody

Sposób przyrządzania:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć wilgotną szmatką. Następnie dodać sól i ponownie wyrabiać przez 6 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i sprężyste. Całość przełożyć do miski wysmarowanej olejem, odwrócić na drugą stronę, tak aby tłuszcz pokrył całą powierzchnię ciasta. Przykryć masę folią i odstawić na 1,5 do 2 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie należy wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić metodą zakładania brzegów ciasta na siebie i odstawić jeszcze na godzinę. Całość podzielić na 3 równe części (po ok. 280g). Każdy kawałek ostrożnie rozciągnąć w formie prostokąta i zrolować, tak aby kawałki miały długość ok. 33 cm. Bagietki przekładać odpowiednio złożonymi w tym celu i wysypanymi mąką ściereczkami kuchennymi. Odstawić ciasto do ostatniego rośnięcia na około 40 minut. Bagietki powinny wyrosnąć, ale nie podwoić swojej objętości. Dzięki krótkiemu wyrastaniu końcowemu pieczywo uzyska wyjątkowo lekki miąższ. Ok. 30 min. przed wypiekaniem, należy rozgrzać piekarniki do maksymalnej temperatury. Przed włożeniem do piekarnika trzeba naciąć ukośnie bagietki 3-5 razy pod kątem ok. 30°. Bagietki wkładać po kolei do gorącego pieca (równocześnie wlewając do pustej formy odrobinę wrzątku), drzwiczki zamknąć. Po minucie otworzyć i delikatnie spryskać ścianki piekarnika wodą, powtórzyć tę czynność jeszcze raz po 2 minutach. Piec w najwyższej temperaturze przez ok. 12 minut, potem obniżyć do 200°C i piec jeszcze przez ok. 20 minut do zbrązowienia.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Drożdże
  • Woda
  • Mąka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron ze szpinakiem i fetą

  • Borówkowe smoothie

  • Pasztecik

  • Ratatouille

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z makreli

    Makrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Frytki ze słodkich ziemniaków

    Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce, pokroić w ćwiartki. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać olej,...

    więcej