Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Babeczki czekoladowo – owocowe

A+ A-
drukuj
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • wypełnienie:
  • wiśnie kandyzowane
  • cukier puder
  • masa z gorzkiej czekolady:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¼ kostki masła
  • 100 g cukru pudru
  • masa z mlecznej czekolady:
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • łyżka masła

Sposób przyrządzania:

Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła odpowiedniej wielkości, wypełnić nim foremki do babeczek i nakłuć lekko widelcem. Przykryć każdą babeczkę kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, zasypać grochem lub ryżem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać roztopione masło i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać roztopione masło i wymieszać. Babeczki wypełnić masą z czekolady gorzkiej zostawiając odrobinę przestrzeni do brzegu, odstawić na 15 minut. Następnie na środku zrobić kleksa z mlecznej czekolady. Udekorować kandyzowaną wiśnią i cukrem pudrem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Mąka
  • Masło
  • Owoce kandyzowane
  • Sól
  • Cukier puder
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

  • Kurczak curry ze szpinakiem

  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

  • Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Konfitura śliwkowa z bananami

    Śliwki umyte i bez pestek wrzucić do rondla, dodać cukier żelujący oraz rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć na pół...

    więcej
  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

    Filet wrzucić na grillową patelnię i smażyć z obydwu stron po 4 minuty. Szparagi wrzucić do wrzątku na około 4 minuty, polać oliwą i posypać...

    więcej
  • Bagietka francuska

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć...

    więcej
  • Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

    Bataty przekroić na pół, ułożyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią w dół i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY