Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka śledziowo-jabłkowa

A+ A-
drukuj
  • filety śledziowe - 5 sztuk
  • dwa jabłka
  • cytryna
  • ocet jabłkowy
  • miks sałat lub sałata lodowa
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety śledziowe obmyć, zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę (zmieniając 1 lub 2 razy wodę). W tym czasie sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki, pozostawić w misce. Po upłynięciu wskazanego czasu filety osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Jabłka i pomidory umyć, pokroić na kawałki (przy jabłkach pozostawiając skórkę), dodać do miski. Całość wymieszać, doprawić i skropić sosem przygotowanym z soku z cytryny i octu jabłkowego.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sałata
  • Cytryny
  • Ocet jabłkowy
  • Jabłka
  • Sól
  • Śledź
  • Pieprz mielony
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

  • Grillowana flądra z lekką sałatką

  • Zielona surówka

  • Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Różowa lemoniada

    W rondelku przygotować syrop cukrowy: podgrzać 1 szklankę wody z cukrem aż się rozpuści i nieco odparuje. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzony syrop...

    więcej
  • Sałatka pomidorowo-szparagowa

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki. Szparagi ugotować, usunąć twarde końcówki i przekroić na pół. Pomidory,...

    więcej
  • Jajecznica na słodko

    Roztopić na patelni masło, dodać dwa jajka, banana pokrojonego w plasterki oraz kawałki 3 mandarynek. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. Słodkie...

    więcej
  • Grecka sałatka z ziołowym serem tomino

    Poszatkować cebulę i namoczyć w zimnej wodzie przez pół godziny. Zmieszać wszystkie składniki i doprawić oliwą, solą, pieprzem i koperkiem.

    więcej