Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka śledziowo-jabłkowa

A+ A-
drukuj
  • filety śledziowe - 5 sztuk
  • dwa jabłka
  • cytryna
  • ocet jabłkowy
  • miks sałat lub sałata lodowa
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Filety śledziowe obmyć, zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę (zmieniając 1 lub 2 razy wodę). W tym czasie sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki, pozostawić w misce. Po upłynięciu wskazanego czasu filety osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Jabłka i pomidory umyć, pokroić na kawałki (przy jabłkach pozostawiając skórkę), dodać do miski. Całość wymieszać, doprawić i skropić sosem przygotowanym z soku z cytryny i octu jabłkowego.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sałata
  • Cytryny
  • Ocet jabłkowy
  • Jabłka
  • Sól
  • Śledź
  • Pieprz mielony
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

  • Sakiewki z kurczakiem

  • Dyniowe muffinki

  • Sałatka grecka

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

    Pomidorki przepłukać i osuszyć. Kulki mozzarelli, pomidory i listki bazylii nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki skropić...

    więcej
  • Foie gras z patelni

    W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...

    więcej
  • Awokado w majonezie

    Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Miąższ skropić sokiem z cytryny i drobno pokroić. Tak przygotowane awokado wymieszać z majonezem,...

    więcej
  • Moskole

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zmielić, dodać mąkę, maślankę i sól, wyrobić na stolnicy ciasto, rozwałkować i formować owalne placki...

    więcej