Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Mazurek kajmakowy

A+ A-
drukuj
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • nadzienie:
  • ½ l mleka lub śmietanki
  • 40 dag cukru
  • 5 – 10 dag masła lub margaryny
  • 5 – 6 łyżek mocnego karmelu

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki szybko połączyć. Uformowaną kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąc z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie do mazurków. Piec w piekarniku do zarumienienia w temperaturze 200˚ C. Mleko z cukrem gotować aż zgęstnieje. Kiedy uzyska gęstość śmietany dodać masło. Wylać na upieczone ciasto i wystudzić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Karmel
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z rukoli i parmezanu

  • Szczupak pieczony w boczku

  • Jajka faszerowane

  • Romantyczne muffinki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pieczarki faszerowane

    Zeszklić posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodać mięso mielone i przyprawy. Usmażyć. Z pieczarek ostrożnie wyciąć nóżki, można je...

    więcej
  • Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

    Z mąki i wody w proporcjach 1:1 przygotować zaczyn. 100g mąki wymieszać (drewnianą lub plastikową łyżką) z letnią wodą (100g), aby otrzymać...

    więcej
  • Orientalna Ice Tea

    Zagotować wodę. Do dużego dzbanka włożyć wszystkie składniki. Zalać sześcioma szklankami wody i parzyć przez 5 minut. Odstawić do ostygnięcia....

    więcej
  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

    Roszponkę myjemy, suszami i rozkładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone pomidorki. Następnie rozkładamy pokrojone awokado i poszarpane...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY