Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Mazurek kajmakowy

A+ A-
drukuj
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • nadzienie:
  • ½ l mleka lub śmietanki
  • 40 dag cukru
  • 5 – 10 dag masła lub margaryny
  • 5 – 6 łyżek mocnego karmelu

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki szybko połączyć. Uformowaną kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąc z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie do mazurków. Piec w piekarniku do zarumienienia w temperaturze 200˚ C. Mleko z cukrem gotować aż zgęstnieje. Kiedy uzyska gęstość śmietany dodać masło. Wylać na upieczone ciasto i wystudzić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Karmel
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Warzywa z patelni

  • Kaszotto z mieloną wołowiną

  • Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Dolmades

    Liście winogron opłukać w zimnej wodzie. Mięso, ryż, posiekane cebulę, natkę pietruszki i miętę wymieszać razem z koncentratem, oliwą i sokiem z...

    więcej
  • Sałatka z awokado

    Awokado i mango obrać i pokroić w cienkie paski. Rukolę umyć, a orzechy lekko roztłuc. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw przygotować dressing. Na...

    więcej
  • Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką

    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić rabarbar w 5 centymetrowe kawałki i włożyć równo do foremki/naczynia żaroodpornego. Wymieszać cordial z...

    więcej
  • Kanapeczki à la prosciutto

    Kromki pieczywa razowego pokropić oliwą z oliwek, następnie nałożyć szynkę, kawałki pomidora, sera feta i posypać startym parmezanem. Kanapki piec...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY