Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Konfitura śliwkowa z bananami

A+ A-
drukuj
  • 1/2 kg cukru żelującego
  • 0,4 kg śliwek węgierek (umytych i bez pestek)
  • 1–2 banany
  • laska wanilii
  • 3 laski cynamonu

Sposób przyrządzania:

Śliwki umyte i bez pestek wrzucić do rondla, dodać cukier żelujący oraz rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć na pół i zeskrobać ziarenka, całość dodać do masy owocowej. Wraz z lekko rozgniecionymi laskami cynamonu odstawić masę owocową na co najmniej 2-3 godziny aż śliwki puszczą sok. Gotować jeszcze 5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i napełniać słoiczki – wcześniej wyparzone, szczelnie zamknąć przykrywkami (wyparzonymi we wrzątku) i gotować 15 min. Odwrócić do góry dnem i pozostawić aż do wystygnięcia.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Banany
  • Cynamon
  • Śliwki
  • Wanilia
  • Cukier żelujący
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron po chińsku

  • Sałatka pomidorowo-szparagowa

  • Ciasto herbaciane z rodzynkami

  • Buraczki na zimę

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jogurtowe lody na patyku

    Truskawki oczyścić, podzielić na części, posypać cukrem, zagotować i wystudzić. Śmietanę ubić i połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem...

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej
  • Aglio Olio

    Makaron opłukać pod wodą i ugotować zgodnie z ulotką: http://alma24.pl/produkt/413402691/makaron-diet-pasta-fettuccine Na oliwie podsmażyć czosnek z...

    więcej
  • Roladki z szynki z melonem i kaparami

    Serek wymieszać z lekko posiekanymi kaparami, solą, pieprzem i oliwą. Na plasterkach szynki układać masę z serka i delikatnie zwijać w roladki. Melona...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY