Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Polędwicę oczyścić. Do czerwonego wina dodać trawę żubrową, musztardę, 3 posiekane ząbki czosnku i olej tworząc marynatę. Mięso marynować kilka godzin, następnie zgrilować z każdej strony. Później dopiec mięso w piecu, w zależności od stopnia wysmażenia. Wątróbkę oczyścić z błon i marynować w mleku. Na patelni zeszklić posiekane ½ cebuli i 1 ząbek czosnku, dodać wątróbkę i przesmażyć dodając zioła i koniak - nie solić! Całość z patelni doprawić i zmiksować z dodatkiem dużej ilości zimnego masła na jednolitą masę. Kasztany uprażyć w piecu, na papierze do pieczenia, obrać i po ostygnięciu zmiksować na sypko. Do ziemniaczanej babki zmiksować selera i surowe ziemniaki na jednolitą, drobną masę. Przesmażyć drobno posiekane ¼ boczku, ¼ cebuli i 2 ząbki czosnku, dodać do wymieszanej masy na babkę. Po ostygnięciu doprawić, odcedzić z nadmiaru wody i wrzucić masę do wcześniej natartej masłem foremki. Piec 25 minut na papierze do pieczenia w piecu nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu odstawić babkę do wystygnięcia. Pora sparzyć we wrzątku i hartować w zimnej wodzie z lodem. Pokroić na mniejsze kawałki, owinąć boczkiem i zapiec chwilę w piekarniku. W garnku przesmażyć pozostałą cebulę i 2 ząbki czosnku, skarmelizować, dodać trochę czerwonego wina i estragon. Zredukować i dodajemy masę z wątróbki, zmiksować, doprawić i przecedzić przez sito. Zagotować ponownie, wykończyć masłem. Na powstałej masie ułożyć mięso, dołożyć kawałek babki ziemniaczanej i pieczonego pora.
lub wyszukaj w przepisach
Szpinak opłukać, kawałki ogórka i awokado obrać, a następnie pokroić w mniejsze kawałki (obierając awokado, należy pamiętać o usunięciu pestki)....
więcejPomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki. Szparagi ugotować, usunąć twarde końcówki i przekroić na pół. Pomidory,...
więcejSypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując...
więcejMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...
więcej