Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Dżem pomidorowy z wanilią

A+ A-
drukuj
  • 2 kg pomidorów
  • ½ kg cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub 1 laska wanilii
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przyrządzania:

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5 godziny, aż rozpadające się pomidory zgęstnieją. Pomidory można przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem, można też pozostawić z usmażonymi kawałkami – według uznania i upodobań. Na koniec, dodać do smaku resztę cukru, cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Smażyć jeszcze godzinę, aż masa pomidorowa zgęstnieje. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcone stawiać do góry dnem aż przestygną.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Cytryny
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Puchar sułtański

  • Spaghetti z sosem pomidorowym (dla 2 osób)

  • Pietruszkowe smoothie

  • Zupa z gęsi na winie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Łosoś w papilotach

    Ziemniaki marchewkę podgotować 10 minut. Pokroić w grube plastry. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i olejem. Na środku...

    więcej
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Grzyby gotować do miękkości. Kapustę pokroić drobno. Cebulę posiekać. Podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem, następnie zalać wodą do...

    więcej
  • Zupa chrzanowa

    Ziemniaki gotować w bulionie do miękkości, zmiksować, dodać chrzan i śmietanę. Podawać w podgrzanych talerzach ze świeżym pieczywem wiejskim....

    więcej
  • Zielone farfalle

    Makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować według przepisu na opakowaniu. Zmieloną wołowinę podsmażać z czosnkiem przez około 5 minut na oliwie,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY