Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kaczka pieczona

A+ A-
drukuj
  • 1 cała, oczyszczona kaczka
  • 4 kwaśne jabłka
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki z jabłek, zaszyć otwór. Skropić wierzch kaczki sokiem z cytryny. Ułożyć kaczkę w naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut bez przykrycia w temperaturze 220 °C, następnie przykryć i piec drugie tyle od czasu do czasu podlewając wytopionym tłuszczem

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Jabłka
  • Kaczka
  • Majeranek
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Sól

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta salsa

  • Focaccia z serem żółtym

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

  • Mozzarella w karocy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak z karczochami

    Piekarnik nagrzać do 180°C. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni powoli rozgrzać tłuszcz. Filety smażyć po około 4 minuty z każdej...

    więcej
  • Makaron fusilli z pomidorami, serem Ricotta i szparagami

    Pokroić cebulę w małą kostkę i usmażyć na złoto, dodać pokrojone pomidory, 3 listki bazylii i szklankę wody. Gotować na średnim ogniu, aż...

    więcej
  • Halaszle - zupa rybna po węgiersku

    Ryby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....

    więcej
  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

    Pomidorki przepłukać i osuszyć. Kulki mozzarelli, pomidory i listki bazylii nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki skropić...

    więcej