Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kaczka pieczona

A+ A-
drukuj
  • 1 cała, oczyszczona kaczka
  • 4 kwaśne jabłka
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki z jabłek, zaszyć otwór. Skropić wierzch kaczki sokiem z cytryny. Ułożyć kaczkę w naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut bez przykrycia w temperaturze 220 °C, następnie przykryć i piec drugie tyle od czasu do czasu podlewając wytopionym tłuszczem

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Jabłka
  • Kaczka
  • Sól
  • Majeranek
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Joulutorttu

  • Orzeźwiająca lemoniada

  • Łosoś z brokułami

  • Bocadillos z kalmarami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kaczka pieczona

    Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki...

    więcej
  • Puchar sułtański

    Cukier wolno podgrzewać w suchym rondlu, jak się skarmelizuje dodać połowę śmietanki i podgrzewać, aż zgęstnieje. Sos czekoladowy: gorzką...

    więcej
  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

    Owoce opłukać, pokrojone plasterki wrzucić do szklanki i lekko rozgnieść. Dodać wodę mineralną i kostki lodu. Smacznego!

    więcej
  • Żeberka po tajsku

    Żeberka pokroić w porcje z 2-3 kostkami, w dużej misce rozmieszać marynatę wraz z miodem i włożyć mięso na około 1 godzinę, po tym czasie piec na...

    więcej