Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Powidło śliwkowe z czekoladą

A+ A-
drukuj
  • 1,5 kg śliwek
  • 200 g cukru
  • 6 kostek czekolady mlecznej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny, aż sok odparuje, a masa nabierze gęstości. Należy pamiętać o częstym mieszaniu łyżką aby masa nie przywarła do dna. Pod koniec smażenia dodać cukier (można dodać mniej, jeśli śliwki były słodkie), kakao i czekoladę. I jeszcze chwilę podsmażać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Śliwki
  • Kakao

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zielone farfalle

  • Kutia

  • Borówkowe smoothie

  • Tortilla ze szparagami i ricottą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

    Zaparzyć herbatę w 100 ml gorącej wody. Do zimnego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki marynować od 1/2 do 2 godzin....

    więcej
  • Pasta z makreli i sera

    Rzodkiewki pokroić na małe kawałki. Twaróg z makrelą wymieszać, ugniatając widelcem. Dodać rzodkiewkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    więcej
  • Łosoś z brokułami

    Brokuły ugotować na parze, wrzucić razem z łososiem na rozgrzaną patelnię. Smacznego!

    więcej
  • Łosoś pieczony z fasolką szparagową

    Łososia piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Fasolkę szparagową dusić na maśle około 10 min pod przykryciem. Całość...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY