Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Mini tarty z warzywami

A+ A-
drukuj
  • 30dag mąki
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 10 dag startego żółtego sera
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • 20 dag porów
  • 5 dag chudego pokrojonego w kostkę boczku
  • 20 dag brokułów – (świeżych lub mrożonych)
  • 10 dag papryki (świeżej lub marynowanej)
  • 20 dag cukinii
  • 20 dag szynki

Sposób przyrządzania:

Z maki, masła, szczypty soli i wody zarobić ciasto. Podzielić na 4-5 porcji, każdą rozwałkować i włożyć do małych form na tarty o średnicy 10-15cm. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Nagrzać piekarnik do 200˚C. Z papieru do pieczenia wyciąć kręgi o średnicy mini tart, wyłożyć nimi każdą porcję i obciążyć surowym grochem. Podpiec w piekarniku przez około 10minut. Następnie wyjąć z piekarnika, usunąć papier z grochem. W misce wymieszać całe jajka ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser. Na podpieczone ciasta kłaść wybrane dodatki: podduszone na maśle pory z boczkiem, ugotowane brokuły z pokrojoną w kostkę papryką lub podsmażone plasterki cukinii z pokrojoną w kostkę szynką. Każdą tartę z dodatkami zalać masą jajeczno- serową. Posypać raz jeszcze po wierzchu startym serem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200˚C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Boczek
  • Brokuły
  • Cukinia
  • Ser żółty tarty
  • Szynka
  • Woda
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Mąka
  • Masło
  • Papryka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pierś grillowana w pomarańczach

  • Brushetta

  • Lemoniada miętowo-arbuzowa

  • Schab pieczony

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka ziemniaczana

    Młode ziemniaki oczyścić ze skórki pod bieżącą wodą i ugotować w całości. Ziemniaki pokroić na połówki, ogórka i rzodkiewkę w grube plastry....

    więcej
  • Sałatka pomidorowo-szparagowa

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasterki. Szparagi ugotować, usunąć twarde końcówki i przekroić na pół. Pomidory,...

    więcej
  • Grillowanie krewetki

    Krewetki oczyścić. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Wrzucić do niej krewetki i zamieszać by równomiernie pokryły się zalewą....

    więcej
  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY