Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tarta z czekoladą i truskawkami

A+ A-
drukuj
  • 125 gramów mąki
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250g świeżych truskawek

Sposób przyrządzania:

Z mąki, masła, wody, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Formę w kształcie serca cienko posmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy i odciąć nadmiar ciasta przy brzegach. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać groch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec tartę 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz groch. Piec kolejne 8 - 10 minut. Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmiksować z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , połączyć z czekoladą i serkiem. Na wystudzony spód tatry wyłożyć mus czekoladowy i odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Truskawki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Owoce ułożyć na musie czekoladowym tuż przed podaniem tarty, posypać lekko cukrem pudrem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Czekolada
  • Śmietana gęsta
  • Szynka parmeńska
  • Truskawki
  • Woda
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Ser mascarpone
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

  • Potrawka z kaszą jaglaną

  • Babeczki czekoladowo – owocowe

  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Fritule

    Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę....

    więcej
  • Jajecznica z szynką i kiełkami

    Rozgrzać masło na patelni. Wsypać pokrojoną szynkę, podsmażyć 2 minuty i wsypać kiełki. Smażyć kolejne 4 minuty. Dodać rozbełtane jaja i...

    więcej
  • Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

    W rondelku lekko zeszklić na maśle posiekaną cebulę. Dodać ryż. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać gorący bulion. Gotować na wolnym ogniu pod...

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY