Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

A+ A-
drukuj
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 260 g łososia
  • 80 g cebuli
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • ocet winny
  • 200 g ryż do risotta
  • 80 g parmezanu
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • pergamin
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 fenkuł
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 36%
  • bazylia
  • kolendra
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sposób przyrządzania:

Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster szynki parmeńskiej. Łososia ułożyć na pergaminie, wlać odrobinę białego wina. Uformować z pergaminu foremkę zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Zapiec w piekarniku. W garnku przesmażyć na złoto cebulę, dodać ryż, delikatnie przesmażyć często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka. Zalać całość bulionem warzywnym, gotować, aż risotto wchłonie cały wywar. Gdy ryż zacznie robić się miękki dolać białe wino, po chwili dodać masło, pastę truflową i tarty parmezan, doprawić. Koper włoski poszatkować na cienkie kawałki, następnie sparzyć we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażyć na maśle dodając liście szpinaku, doprawić. W oddzielnym garnku przesmażyć drobno posiekaną cebulę, zalać białym winem, zredukować dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotować, doprawić do smaku, zmiksować i przecedzić przez sito.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Pasta truflowa
  • Śmietana gęsta
  • Wino białe
  • Szałwia
  • Pergamin
  • Szpinak
  • Szynka parmeńska
  • Fenkuł
  • Sól
  • Kolendra
  • Ocet winny
  • Filet z łososia
  • Masło
  • Pieprz kolorowy
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

  • Awokado z krewetkami lub wędzonym łososiem

  • Ryż z zieloną herbatą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Calzone z serem i brokułami

    Ciasto na na pizzę podzielić na porcje i rozwałkować na koła o średnicy około 22-25 cm. W misce wymieszać sery zostawiając połowę parmezanu,...

    więcej
  • Omlet

    Roztopić 10g tłuszcz kokosowy przyrządzić masę jajeczną z dwóch ubitych jajek i smażyć 2-3 minuty. Pokroić w plasterki banana i pomarańcze i...

    więcej
  • Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

    Suszone drożdże wymieszaj z mąką, dodaj wodę, oliwę, szczyptę soli, zagnieć zwarte ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce....

    więcej
  • Omlet francuski

    Rozbełtać w naczyniu dwa jajka. Pokroić w kostkę banana i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2 minuty z każdej strony....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY