Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

A+ A-
drukuj
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 260 g łososia
  • 80 g cebuli
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • ocet winny
  • 200 g ryż do risotta
  • 80 g parmezanu
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • pergamin
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 fenkuł
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 36%
  • bazylia
  • kolendra
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sposób przyrządzania:

Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster szynki parmeńskiej. Łososia ułożyć na pergaminie, wlać odrobinę białego wina. Uformować z pergaminu foremkę zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Zapiec w piekarniku. W garnku przesmażyć na złoto cebulę, dodać ryż, delikatnie przesmażyć często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka. Zalać całość bulionem warzywnym, gotować, aż risotto wchłonie cały wywar. Gdy ryż zacznie robić się miękki dolać białe wino, po chwili dodać masło, pastę truflową i tarty parmezan, doprawić. Koper włoski poszatkować na cienkie kawałki, następnie sparzyć we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażyć na maśle dodając liście szpinaku, doprawić. W oddzielnym garnku przesmażyć drobno posiekaną cebulę, zalać białym winem, zredukować dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotować, doprawić do smaku, zmiksować i przecedzić przez sito.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Pasta truflowa
  • Śmietana gęsta
  • Wino białe
  • Szałwia
  • Pergamin
  • Szpinak
  • Szynka parmeńska
  • Fenkuł
  • Sól
  • Kolendra
  • Ocet winny
  • Filet z łososia
  • Masło
  • Pieprz kolorowy
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Spaghetti

  • Zupa czosnkowa

  • Krem cebulowy

  • Włoskie gazpacho z serem burrata

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pesto bazyliowo melisowe

    Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...

    więcej
  • Cytrusowe orzeźwienie

    Wszystkie składniki wraz z lodem zmiksować, rozlać do szklanek i udekorować listkami mięty.

    więcej
  • Roladki z szynki z orzeszkami Pini

    Orzeszki uprażyć na suchej, gorącej patelni. Na środku plasterka szynki ułożyć garść umytej rukoli, i łyżkę orzeszków, skropić lekko oliwą,...

    więcej
  • Wołowina po wiedeńsku

    Cebulę pokroić kawałki, podpiec. Mięso pokroić w plastry i gotować około 2 godzin pod przykryciem, razem z cebulą i przyprawami, w 2 l osolonej wody....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY