Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet

A+ A-
drukuj
  • 2 kg łopatki
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 20 dkg słoniny
  • 4 cebule
  • 2 bułki namoczone w mleku
  • 3-4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Mięso, boczek i słoninę drobno pokroić, podsmażyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać wszystko wodą, dodać sól, pieprz, kilka listków laurowych i ziaren angielskich. Gotować, aż zmięknie. Wątróbkę pokrojoną w kostkę podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystkie składniki drobno zmielić dodając bułki i żółtka jajek. Ubite białka i przyprawy dodać na koniec i ręcznie wymieszać. Foremki nasmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą napełnić masą 2 cm poniżej brzegu. Pasztet piec około 1 godzinę w temperaturze 220°C.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Cebula
  • Wątróbka drobiowa
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Jajka
  • Mleko
  • Słonina
  • Łopatka
  • Liście laurowe
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta salsa

  • Spinakopita

  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

  • Karp nadziewany kapustą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Bagietka francuska

    Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w szklance, odstawić na 3 minuty. Dodać mąkę i połączyć z wodą. Ciasto odstawić na 20 minut i przykryć...

    więcej
  • Avjar

    Papryki (ostre papryczki na razie odstawić) umyć, usunąć gniazda, wstawić do pieczenia w temperaturze 180-200°C przez około 20-30 minut. Następnie...

    więcej
  • Zupa z gęsi na winie

    Piersi obmyć, gotować w głębokim naczyniu w 1,5l wody, zbierając szumowiny. W międzyczasie doprawić wywar przyprawami, dodać pokrojone w większą...

    więcej
  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

    Pomidory suszone (lub koktajlowe), czosnek i oliwki podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka i podsmażać przez kilka minut. Smacznego!

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY