Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

A+ A-
drukuj
  • 4 brzoskwinie
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, wina, soli i pieprzu przygotować marynatę. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Połączyć marynatę z mięsem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Brzoskwinie pokroić na 4 części. Cebulę obrać i pokroić na kawałki, paprykę oczyścić i również pokroić w kawałki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno: kurczaka, brzoskwinię, paprykę i cebulę. Piec na grillu, aż szaszłyki będą lekko przypieczone. Przed podaniem posypać listkami świeżego tymianku.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cytryny
  • Filet z kurczaka
  • Wino białe
  • Tymianek
  • Sól
  • Musztarda
  • Oliwa extra virgin
  • Papryka zielona
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Żurek

  • Canelloni w sosie pomidorowym

  • Deser czekoladowy fondant

  • Salsa meksykańska

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

    Obydwie mąki przesiać na stolnicy, wymieszać z solą i 250ml wody. Zagnieść twarde ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej
  • Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

    W rondelku lekko zeszklić na maśle posiekaną cebulę. Dodać ryż. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać gorący bulion. Gotować na wolnym ogniu pod...

    więcej
  • Sałatka śledziowo-jabłkowa

    Filety śledziowe obmyć, zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę (zmieniając 1 lub 2 razy wodę). W tym czasie sałatę umyć, porwać na mniejsze...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY