Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Łosoś z soczewicą

A+ A-
drukuj
  • 1kg filetów z łososia
  • 100g czarnej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50g masła
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: pieprz, sól, chili

Sposób przyrządzania:

Soczewicę zagotować razem z marchewką, łyżką oliwy z oliwek i masłem, aż warzywa będą miękkie. Po zagotowaniu zdjąć soczewicę z ognia i wymieszać z łyżką miodu, posiekanym czosnkiem, łyżką cytryny (marchewkę na razie odłożyć). Filet oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek i grillować na patelni przez ok. 5 minut po jednej i po drugiej stronie (do uzyskania efektu zrumienienia). Na talerzu rozłożyć soczewicę, na niej usmażone filety. Po bokach ułożyć pokrojoną w słupki marchewkę. Filet udekorować natką pietruszki, skropić do smaku paroma kroplami soku z cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Sól
  • Pietruszka
  • Filet z łososia
  • Masło
  • Miód
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Chłodnik z moreli

  • Risotto z warzywami

  • Zupa czosnkowa

  • Sałatka ziemniaczana

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej
  • Omlet z owocami

    Rozbełtać w naczyniu dwa jajka, dodać łyżkę kakao. Pokroić w kostkę mango i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2...

    więcej
  • Sałatka z rukolą i kiełkami

    Pomidora i oliwki pokroić w plastry. Roszponkę oraz kiełki opłukać pod wodą i osuszyć.

    więcej
  • Lekka sałatka

    Pokrojone warzywa (ogórek i rzodkiewka - w plasterki, papryka - słupki, pomidorki - na pół) dodać do sałaty, wymieszać. Całość skropić olejem z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY