Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pad thai

A+ A-
drukuj
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 200 g krewetek gotowanych
  • 150 g wieprzowiny lub piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paski
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanych czerwonych papryczek chilli
  • 2 jajka
  • 1 puszka kiełków fasoli
  • 4 łyżki niesolonych, prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z limonki

Sposób przyrządzania:

Makaron namoczyć w letniej wodzie na ok.10 min. Odsączyć. W woku lub na dużej patelni na rozgrzanym oleju smażyć czosnek, chilli i mięso. Po chwili dodać krewetki i smażyć ok. 2-3 min. Dodać makaron i wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę pod przykryciem. Dodać sos sojowy, sok z limonki i cukier. Mieszając, wlać 2 rozbełtane jajka. Znowu mieszać tak, żeby jajko ścięło się w „wiórki”. Na samym końcu dodać kiełki, połowę orzeszków i posiekaną kolendrę. Podawać w misce, posypane posiekaną kolendrą, orzeszkami. Potrawa ma być ostra o lekko słodkawym smaku. Mięso i krewetki można zastąpić tofu, pokrojonym w kostkę.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czosnek
  • Filet z kurczaka
  • Kiełki fasoli
  • Orzeszki ziemne
  • Sos sojowy
  • Jajka
  • Kolendra
  • Wieprzowina
  • Krewetki
  • Limonka
  • Makaron ryżowy
  • Papryczki chilli
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

  • Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

  • Tajska przystawka

  • Sos barbecue na bazie coli korzennej

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Smażona pierś kaczki

    Zamarynowaną wcześniej pierś kaczki delikatnie naciąć ze strony skóry w drobną kratkę. Następnie smażyć ją od strony skóry, aż wytopi się...

    więcej
  • Tort kawowo-czekoladowy

    Rozgrzać piekarnik do 100 ºC. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną...

    więcej
  • Muffinki z jabłkami

    Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, jajka, olej i maślankę wymieszać. Dodać jabłka....

    więcej
  • Tarta porowa z boczkiem

    Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Przygotować farsz: w...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY