Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

A+ A-
drukuj
  • 1 łyżka pasty Tom-Yum
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 90 ml wina białego
  • 1 cytryna
  • 400 g halibuta
  • 200 g ryżu jaśminowego (ugotowanego)
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1 łyżka masła
  • odrobina chilli w proszku
  • kilka krewetek 31/40
  • olej do smażenia
  • 100 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 100 g białej rzepy
  • szczypta szafranu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • kilka kaparów
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • papier do gotowania i smażenia

Sposób przyrządzania:

Zrobić karmel z cukru trzcinowego, następnie dodać białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny. Zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku i ostudzić. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalać wcześniej wyporcjowanego halibuta. Rybę usmażyć na patelni wyłożonej papierem. Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie, gdy zaczynie robić się miękki wyłożyć go na blachę – ważne, aby nie przelewać go zimną wodą. Delikatnie podgotować go na bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawić do smaku. Oczyszczone krewetki marynować w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i chilli, następnie smażyć je po z obu stron. Z marchewki, cukinii i rzepy wyciąć kulki, następnie ugotować je. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotować w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów. Następnie zupę przecedzić przez sito i doprawić do smaku. Zupę wlać na talerz, na środku ułożyć ryż, a na nim halibuta, krewetki, wokoło warzywne perły.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Bulion
  • Cukier trzciniowy
  • Cukinia
  • Cytryny
  • Kapary
  • Krewetki
  • Masło
  • Papryczki chilli
  • Pieprz kolorowy
  • Szafran
  • Wino białe
  • Sól
  • Olej
  • Filet z halibuta
  • Marchew
  • Ryż jaśminowy
  • Pasta Tom-Yum
  • Biała rzepa
  • Papier do gotowania i smażenia

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

  • Kanapeczki à la prosciutto

  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

  • Naleśniki ze szparagami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Smażone serki Pizzicotti

    Obtoczyć serki w rozbitym jajku, mące, ponownie w jajku i w bułce tartej. Smażyć serki w bardzo gorącym oleju, osuszyć i podawać bezpośrednio po...

    więcej
  • Grillowany śledź w szpinakowo-pomidorowym sosie

    Ziemniaczki pokroić w cząstki, obtoczyć w oleju z pestek winogron i suszonym tymianku, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku ok. 40 min aż do...

    więcej
  • Tost z jajkiem w koszulce

    W rondelku wypełnionym do połowy zagotować wodę, dolać octu, skręcić palnik tak aby woda tylko „mrugała”. Do kubeczka lub na spodek rozbić...

    więcej
  • Żurek

    Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY