Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

A+ A-
drukuj
  • 1 łyżka pasty Tom-Yum
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 90 ml wina białego
  • 1 cytryna
  • 400 g halibuta
  • 200 g ryżu jaśminowego (ugotowanego)
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1 łyżka masła
  • odrobina chilli w proszku
  • kilka krewetek 31/40
  • olej do smażenia
  • 100 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 100 g białej rzepy
  • szczypta szafranu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • kilka kaparów
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • papier do gotowania i smażenia

Sposób przyrządzania:

Zrobić karmel z cukru trzcinowego, następnie dodać białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny. Zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku i ostudzić. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalać wcześniej wyporcjowanego halibuta. Rybę usmażyć na patelni wyłożonej papierem. Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie, gdy zaczynie robić się miękki wyłożyć go na blachę – ważne, aby nie przelewać go zimną wodą. Delikatnie podgotować go na bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawić do smaku. Oczyszczone krewetki marynować w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i chilli, następnie smażyć je po z obu stron. Z marchewki, cukinii i rzepy wyciąć kulki, następnie ugotować je. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotować w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów. Następnie zupę przecedzić przez sito i doprawić do smaku. Zupę wlać na talerz, na środku ułożyć ryż, a na nim halibuta, krewetki, wokoło warzywne perły.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Bulion
  • Cukier trzciniowy
  • Cukinia
  • Cytryny
  • Kapary
  • Krewetki
  • Masło
  • Papryczki chilli
  • Pieprz kolorowy
  • Szafran
  • Wino białe
  • Sól
  • Olej
  • Filet z halibuta
  • Marchew
  • Ryż jaśminowy
  • Pasta Tom-Yum
  • Biała rzepa
  • Papier do gotowania i smażenia

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasta z makreli i sera

  • Zupa czosnkowa

  • Zupa z rabarbaru

  • Kutia

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej
  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

    Owoce opłukać, pokrojone plasterki wrzucić do szklanki i lekko rozgnieść. Dodać wodę mineralną i kostki lodu. Smacznego!

    więcej
  • Zupa z kalafiorem i szparagami

    Kalafior podzielić na różyczki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zagotować bulion (z 1 l wody), następnie dodać różyczki kalafiora, a po ok 10-15...

    więcej
  • Krewetki w cieście filo

    Świeże krewetki należy oczyścić z pancerzy i ogonków. Jeśli mrożone – wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 2-3 minuty, odcedzić. Tak...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY