Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ryż z krewetkami

A+ A-
drukuj
  • 125 g ryżu średnio lub krótko ziarnisty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2l bulionu warzywnego / rybnego / drobiowego
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150g krewetek koktajlowych
  • 4 duże krewetki
  • szczypta szafranu

Sposób przyrządzania:

Selera i marchewkę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, seler i marchewkę, aż warzywa lekko zmiękną - nie zrumienią się, dodać starty czosnek, wrzucić ryż i chwile podsmażać aż się zrobi przezroczysty. Zalać odrobiną rosołu, wrzucić szafran, dodawać rosół stopniowo i dolewać kolejną porcję jak tylko wcześniejsza się wchłonie, dodać groszek, kukurydzę i chwile gotować. Na koniec dodać krewetki i gotować tylko tyle żeby się zaróżowiły.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Seler naciowy
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szafran
  • Groszek
  • Krewetki
  • Krewetki tygrysie
  • Kukurydza
  • Oliwa
  • Marchew
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

  • Sakiewki parmeńskie

  • Grillowanie krewetki

  • Fondue serowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tartiflette z serem i grzybami

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na...

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i...

    więcej
  • Kaczka pieczona

    Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki...

    więcej
  • Ciasto herbaciane z rodzynkami

    Piekarnik nastawić na 180° C. Przygotować dwie foremki – keksówki, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Rodzynki przepłukać i zalać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY