Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ryż z krewetkami

A+ A-
drukuj
  • 125 g ryżu średnio lub krótko ziarnisty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2l bulionu warzywnego / rybnego / drobiowego
  • 3 łyżki groszku zielonego mrożonego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150g krewetek koktajlowych
  • 4 duże krewetki
  • szczypta szafranu

Sposób przyrządzania:

Selera i marchewkę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, seler i marchewkę, aż warzywa lekko zmiękną - nie zrumienią się, dodać starty czosnek, wrzucić ryż i chwile podsmażać aż się zrobi przezroczysty. Zalać odrobiną rosołu, wrzucić szafran, dodawać rosół stopniowo i dolewać kolejną porcję jak tylko wcześniejsza się wchłonie, dodać groszek, kukurydzę i chwile gotować. Na koniec dodać krewetki i gotować tylko tyle żeby się zaróżowiły.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Seler naciowy
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szafran
  • Groszek
  • Krewetki
  • Krewetki tygrysie
  • Kukurydza
  • Oliwa
  • Marchew
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Chłodnik brzoskwiniowy

  • Tapenada

  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa z rabarbaru

    Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować do miękkości, następnie przetrzeć lub zmiksować...

    więcej
  • Sola grillowana

    Filety natrzeć czosnkiem, przyprawić i obłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Na wierzchu położyć kawałki masła i po plasterku cytryny. Całość...

    więcej
  • Czekoladowy suflet

    Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce. Stopić...

    więcej
  • Karp pieczony

    Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY