Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chłodnik z moreli

A+ A-
drukuj
  • 10 dojrzałych moreli
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek słodkiej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki cukru – do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Morele sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki (2-3 dojrzałe sztuki zostawić do dekoracji). Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać ewentualnie cukier do smaku. Wszystko razem zmiksować. jeśli krem będzie za gęsty – dolać śmietanę lub mleko. Zupę wylać na wcześniej schłodzone w zamrażalniku talerze lub do miseczek, udekorować połówkami moreli, podawać z grzankami, przygotowanymi z białego pszennego pieczywa, przyrumienionymi na maśle na patelni.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cytryny
  • Słodka śmietana
  • Mleko
  • Morele
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kurczak po chińsku z warzywami

  • Grillowany leszcz

  • Horta - zielona wyspa

  • Deser czekoladowy fondant

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

    Z mąki i wody w proporcjach 1:1 przygotować zaczyn. 100g mąki wymieszać (drewnianą lub plastikową łyżką) z letnią wodą (100g), aby otrzymać...

    więcej
  • Czekoladowa panna cotta z gruszką

    Warstwa czekoladowa W małej misce rozpuść żelatynę w mleku, energicznie mieszając. W rondelku podgrzać śmietanę z cukrem, następnie wrzucić...

    więcej
  • Jogurt z płatkami i jabłkiem

    Obrać i pokroić w kostkę jabłko, dodać do jogurtu razem z garścią orzechów nerkowca oraz płatkami pełnoziarnistymi lub jaglanymi. Lekka i pożywna...

    więcej
  • Gazpacho

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka, paprykę (bez pestek), czosnek i cebulę obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodając ocet winny,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY