Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chłodnik z moreli

A+ A-
drukuj
  • 10 dojrzałych moreli
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek słodkiej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki cukru – do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Morele sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki (2-3 dojrzałe sztuki zostawić do dekoracji). Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać ewentualnie cukier do smaku. Wszystko razem zmiksować. jeśli krem będzie za gęsty – dolać śmietanę lub mleko. Zupę wylać na wcześniej schłodzone w zamrażalniku talerze lub do miseczek, udekorować połówkami moreli, podawać z grzankami, przygotowanymi z białego pszennego pieczywa, przyrumienionymi na maśle na patelni.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cytryny
  • Słodka śmietana
  • Mleko
  • Morele
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Buraczki na zimę

  • Kaszotto z mieloną wołowiną

  • Mrożony jogurt z borówkami

  • Sałatka z awokado, szynką i jajkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Grzyby gotować do miękkości. Kapustę pokroić drobno. Cebulę posiekać. Podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem, następnie zalać wodą do...

    więcej
  • Burritos z mielonym mięsem

    Podsmażyć na patelni mięso, dodać warzywa, a później przyprawę i wodę. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Dodać gotowany ryż i jeszcze raz...

    więcej
  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

    Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić...

    więcej
  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

    Obydwie mąki przesiać na stolnicy, wymieszać z solą i 250ml wody. Zagnieść twarde ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY