Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

A+ A-
drukuj
  • 16 sztuk krewetek 16/20
  • kilka ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 120 ml białego wina
  • 80 g masła
  • suszona natka pietruszki
  • szczypta imbiru
  • 1 małe mango
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • kilka pomidorków cherry
  • garść rukoli
  • 100g sera feta
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz
  • sól morska
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Krewetki obrać z pancerza i delikatnie naciąć wzdłuż górnego grzbietu, oczyścić z przewodu pokarmowego. Umyć i osuszyć. Przesmażyć na oliwie posiekane czosnek i chilli, dodać krewetki i podsmażyć krótko z każdej strony. Zalać białym winem, dodać kawałki pokrojonego mango oraz imbir, przyprawić, dodać natkę pietruszki. Zredukować i pod koniec zaciągnąć kawałkiem zimnego masła. Ryż ugotować na sypko, doprawić przyprawami i odrobiną masła. Pomidorki cherry delikatnie naciąć, posmarować oliwą, doprawić i zapiec w piecu na papierze do pieczenia. Listki rukoli wymieszać z kawałkami sera feta i oliwą, doprawić odrobiną soku z cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Ryż
  • Papier do gotowania i smażenia
  • Ser feta
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Sól
  • Imbir
  • Krewetki
  • Mango
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Babka wielkanocna dwukolorowa

  • Kanapka Deluxe

  • Spaghetti

  • Indyk z leczo i ryżem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej
  • Makowiec

    Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie...

    więcej
  • Stek z kolorowym pieprzem

    Pieprz utrzyj w moździerzu na grubo, natrzyj steki z obu stron i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Przed grillowaniem natrzyj steki oliwą z...

    więcej
  • Aglio Olio

    Makaron opłukać pod wodą i ugotować zgodnie z ulotką: http://alma24.pl/produkt/413402691/makaron-diet-pasta-fettuccine Na oliwie podsmażyć czosnek z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY