Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron ze szpinakiem i fetą

A+ A-
drukuj
  • 250 g makaronu świeżego szerokie wstążki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g fety
  • ok.50 -100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Szpinak przelać wrzątkiem, przestudzić, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, chwilę podsmażyć na niedużym ogniu, następnie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Fetę pokroić lub pokruszyć na drobne kawałki, wrzucić do masy szpinakowej i lekko zamieszać. Makaron świeży ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok.5 minut). Połączyć z pozostałymi składnikami i natychmiast podawać.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser feta
  • Czosnek
  • Szpinak
  • Sól
  • Słodka śmietana
  • Oliwa extra virgin
  • Makaron wstążki
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Panini z pieczoną papryką i cukinią

  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

  • Tarta z czekoladą i truskawkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Żeberka po tajsku

    Żeberka pokroić w porcje z 2-3 kostkami, w dużej misce rozmieszać marynatę wraz z miodem i włożyć mięso na około 1 godzinę, po tym czasie piec na...

    więcej
  • Tabbouleh

    Kaszę należy zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia. Warzywa umyć, obrać i pokroić w równą kostkę. Zioła posiekać niezbyt drobno....

    więcej
  • Raclette

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek lub wędlinę podsmażyć. Ser roztopić w urządzeniu raclette. Dodatki i wędlinę ułożyć na talerzu,...

    więcej
  • Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić...

    więcej