Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół godziny (pod przykryciem). W tym czasie sery wymieszać dokładnie z jajkiem, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Ciasto należy rozciągnąć na stolnicy i rozwałkować do uzyskania bardzo cienkiej formy (powinno z niego wyjść kilka oddzielnych części). Na pierwsze rozciągnięte ciasto, a konkretnie na jego środek, nałożyć warstwę nadzienia (około 1/4 całości), przykryć je bokami i zawinąć, tworząc formę "tobołka". Analogiczny proces powtórzyć z kolejnymi częściami ciasta (jednak tylko do momentu dodania nadzienia), nałożyć na nie zawinięte wcześniej ciasto i dopiero wtedy złożyć boki. Powstały burek przełożyć na blachę i piec w temperaturze około 280°C przez około 40 minut. Najlepiej podawać na ciepło, z mlekiem.
lub wyszukaj w przepisach
Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałeczki, paprykę w paski, makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W woku lub na głębokiej patelni...
więcejDrożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę...
więcejRozkrusz trzy czwarte (300 g) czekolady na drobne kawałki i włóż do rondla: roztop w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy czekolada...
więcejGęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na...
więcej