Beemster - tradycyjne sery holenderskie

Beemster to miejscowośc położona zaledwie 15 minut od Amsterdamu, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jeszcze na początku XVII w. było dużym holenderskim jeziorem, jednak w 1607 r. zdecydowano o jego osuszeniu i budowie w tym miejscu polderu, czyli urodzajnego terenu. W wyniku prowadzonych prac, położono drogi, wykopano rowy, a także wybudowano nowe gospodarstwa. Początkowo o urodzajność polderu dbały wybudowane wiatraki, jednak pod koniec XIX zastąpiono je pompami - najpierw olejowymi, a później elektrycznymi.
Dziś Beemster to nie tylko dziedzictwo przyrodnicze i kulturalne. Od 1901 r. to również producent serów o unikalnym, tradycyjnym smaku, a także oficjalny dostawca Rodziny Królewskiej Holandii. Już wkrótce trzy spośród nich będą dostępne w Almie:
| Ser Beemster Medium Półtwardy, tradycyjnie dojrzewający przez okres 4 miesiący. Doskonale komponuje się z czerwonym winem lub ciemnym piwem oraz jako składnik kanapek. | |
| Ser Beemster Royal 
 Półtwardy, o delikatnie słodkim, maślanym smaku. Doskonale sprawdzi się jako przekąska. | |
| Ser Beemster Aged 
 Ser o głębokim, kremowym smaku, tradycyjnie dojrzewający przez okres 10 miesięcy. Najlepiej smakuje podany na desce serów. | 
Zapraszamy do zapoznania się ze smakowitymi przepisami z użyciem serów Beemster
Ser Beemster Medium
| Sałatka Cesar z grzankami | Club Sandwich z łososiem i pomidorami | 
| Tartiflette z serem i grzybami | Roladki cielęce z bekonem w sosie porto | 
|  |  | 
Ser Beemster Royal
| GZupa groszkowa z bekonem i serem | Biała pizza z serem i łososiem | 
|  |  | 
| Roladki z szynką wędzoną i szałwią | Ser z truskawkami | 
|  |  | 
Ser Beemster Aged
| Panini z pieczoną papryką i cukinią | Suflety paprykowe z serem | 
|  |  | 
| Zupa serowa z ziołami | Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami | 
|  |  | 
 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                



 
                            




 
                     
                     
                    