Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka Cezar z grzankami

A+ A-
drukuj
  • 150 g sera Beemster Medium
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 bagietka pokrojona ukośnie
  • 1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej pociętej w paski
  • 100 g oliwek bez pestek przekrojonych na pół
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w słupki
  • 4 jaja ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Typ potrawy: starter, lunch Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 4. Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć ser Beemster Medium. Orzeszki piniowe uprażyć na złocistobrązowy kolor. Czosnek wymieszać z oliwą z oliwek. Połowę czosnku z oliwą rozprowadzić na kromkach bagietki. Kromki przykryć serem Beemster Medium i ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę umieścić na środkowym ruszcie rozgrzanego piekarnika i piec aż ser się roztopi. Sałatę rozdzielić na 4 talerze, ułożyć oliwki, pomidory i jajka. Pokroić kromki bagietki z serem na niewielkie kwadraty i ułożyć na wierzchu sałatki. Sporządzić sos z pozostałej części oliwy, soku z cytryny, pieprzu i soli. Dobrze wymieszać i polać sałatkę.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Orientalna Ice Tea

  • Pasta z makreli i sera

  • Spaghetti

  • Chutney z jabłek

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z kuskusem i oliwkami

    Kaszę zalać wodą 1 cm nad poziom kaszy, doprawić solą i odstawić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki....

    więcej
  • Tort kawowo-czekoladowy

    Rozgrzać piekarnik do 100 ºC. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną...

    więcej
  • Zupa cebulowa pod pierzynką

    Cebulę pokroić w półplasterki i zrumienić na maśle. Dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy. Przełożyć do gorącego bulionu. Na patelnię po...

    więcej
  • Mus z kaszy jaglanej i kiwi

    Obrać kiwi ze skórki i zmiksować wraz z kaszą jaglaną. Ilość kiwi jest uzależniona od intensywności smaku jaką chce się osiągnąć. Tak przy...

    więcej