Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

A+ A-
drukuj
  • 100g dojrzewającego sera Beemster
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • 1 puszka odsączonego tuńczyka w oleju (ok. 200 g)
  • 8 drobno pokrojonych oliwek bez pestek
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1 łyżka kapar
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo zmielony (czarny) pieprz

Sposób przyrządzania:

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć wierzchołki pomidorów. Wydrążyć pomidory za pomocą ostro zakończonej łyżeczki i posypać wnętrze solą. Obrócić pomidory do góry dnem i odstawić na bok. Zetrzeć ser Beemster. Podzielić tuńczyka na małe kawałki. Wymieszać dokładnie tuńczyka z oliwkami, szalotką, kaparami, tymiankiem, majonezem i połową sera do uzyskania jednolitej masy. Nałożyć to nadzienie do pomidorów. Umieścić pomidory obok siebie w naczyniu żaroodpornym i posypać je pozostałym serem. Umieścić pomidory na środkowym poziomie piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Szaszłyk wegetariański

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Krem cebulowy

  • Horta - zielona wyspa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Roladki z szynki z melonem i kaparami

    Serek wymieszać z lekko posiekanymi kaparami, solą, pieprzem i oliwą. Na plasterkach szynki układać masę z serka i delikatnie zwijać w roladki. Melona...

    więcej
  • Sałatka z makreli

    Makrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...

    więcej
  • Focaccia z serem żółtym

    Mąkę przesiać, wlać 5 łyżek oliwy, drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie z miodem oraz sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do...

    więcej
  • Burek z serem

    Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół...

    więcej