Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia; powtórzyć czynność 7 razy. Piec w piekarniku przez 3–5 minut do uzyskania płaskich wafli. Pozostawić wafle na blaszce do ostygnięcia. Rozpuścić masło na patelni i delikatnie podsmażać cebulę oraz cukinię przez 3–5 minut. Dodać mleko i bulion, cały czas mieszając. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Zmiksować zupę za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Ciągle mieszając, dodawać starty leżakowany ser Beemster małymi porcjami i mieszać, aż cały się rozpuści. Doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać zupę na podgrzanych talerzach lub w miskach, przyozdabiając ją dużą ilością ziół. Na wierzchu umieścić wafel serowy.
lub wyszukaj w przepisach
Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem,...
więcejSzpinak rozmrozić, odcedzić wodę. Ser feta pokruszyć na drobne kawałki, jajka rozbełtać. Masło roztopić, koperek posiekać. Olej podgrzać w dużym...
więcejKapustę sparzyć we wrzątku. Po kolei, ostrożnie odkrawać pojedyncze liście. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek delikatnie zeszklić. Połączyć...
więcejSos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...
więcej