Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na patelni i smażyć pieczarki, aż będą złocistobrązowe. Dodać tymianek i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przełożyć pieczarki na talerz. Rozgrzać pozostałą część masła na patelni i delikatnie podsmażyć cebulę aż będzie miękka i szklista. Dodać szynkę i krótko podsmażyć. Dodać pieprz i sól do smaku. Obficie natłuścić brytfannę i wyłożyć jej dno cebulą zmieszaną z szynką. Przykryć połową pokrojonych w plastry ziemniaków i połową sera. Na wierzchu ułożyć połowę pieczarek, a następnie pozostałą częścią ziemniaków. Przykryć pozostałą częścią cebuli oraz sera. Na koniec resztę pieczarek ułożyć na wierzchu w formie przechodzącego przez środek paska. Wlać wino do brytfanny, brytfannę wstawić nieco poniżej środkowego poziomu piekarnika i piec przez 3—40 minut, aż danie będzie złocistobrązowe i dobrze wypieczone.
lub wyszukaj w przepisach

Filet umyć i osuszyć, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Podgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę aż do zeszklenia. Dorzucić i...
więcej
Ziemniaki gotować w bulionie do miękkości, zmiksować, dodać chrzan i śmietanę. Podawać w podgrzanych talerzach ze świeżym pieczywem wiejskim....
więcej
Z gotowego ciasta drożdżowego „wyciąć” już zaznaczone na nim krążki (6 sztuk) na pizzerinki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać do smaku...
więcej
Rostbef pokroić w kostkę 1,5 cm i obtoczyć w przyprawach: sól, pieprz, zmielona kolendra, zmielony kmin rzymski. Paprykę piec w piekarniku aż skórka...
więcej