Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Panini z pieczoną papryką i cukinią

A+ A-
drukuj
  • 150 g dojrzewającego sera Beemster
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonych ziół włoskich
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 bagietka lub focaccia

Sposób przyrządzania:

Do oliwy z oliwek dodać zioła i czosnek, całość zamieszać. Pociąć paprykę na 8 szerokich pasków, a cukinię wzdłuż, na długie plastry. Omaścić paski papryki i cukinii oliwą i prażyć je na patelni do grillowania, aż zmiękną i się zarumienią. Ser pokroić w plastry. Bagietkę pociąć na 4 równe części i przeciąć je wzdłuż, ale nie do końca. Położyć na spodnią część pieczywa połowę sera, a następnie dodać paprykę oraz cukinię i przykryć je pozostałym serem. Całość nakryć drugą połówką bagietki. Ścisnąć panini i umieścić je w grillu na 6–8 minut do uzyskania złocistego koloru.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Burgery z bakłażanem i halloumi

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Sakiewki nadziewane pieczarkami

  • Tortelloni z pesto i parmezanem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak w warzywach

    Filet z kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oliwie. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Dusić aż warzywa będą miękkie....

    więcej
  • Fritule

    Jajka ubić razem z cukrem, do uzyskania efektu gęstej masy, dodając stopniowo: starte jabłko i skórkę z cytryny, jogurt, proszek do pieczenia, mąkę....

    więcej
  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

    Jagnięcinę wymieszać z przyprawą garam masala. Uformować małe kofty, grillować na patelni grillowej kilka minut. Pod koniec polać miodem aby się...

    więcej
  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

    Na patelni rozpuścić masło, dolać olej czosnkowy i dodać drobno posiekaną cebulę i oczyszczone wątróbki. Zeszklić. Wątróbkę delikatnie...

    więcej