Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zupa groszkowa z bekonem i serem

A+ A-
drukuj
  • 150 g sera Beemster Royaal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 200 g pokrojonego w kostkę boczku bez tłuszczu (bekonu)
  • 750 g mrożonego groszku
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 1/2 główki sałaty lodowej

Sposób przyrządzania:

Cebule posiekać,sałatę lodową oraz ser Beemster Royaal pokroić w cienkie paski. Podgrzać oliwę w garnku do zupy i podsmażyć cebule. Kostki bekonu smażyć oddzielnie na patelni do momentu, aż staną się przyjemnie chrupiące, następnie odłożyć je na bok. Dodać groszek, bulion oraz połowę pasków sałaty do cebul w garnku i gotować na małym ogniu przez 10 minut, a następnie zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Dorzucić pozostałe paski sałaty, kostki bekonu oraz ser do zupy i zamieszać. Podawać z pełnoziarnistym chlebem z dodatkiem gorczycy i ostrego sosu musztardowego z warzywami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z awokado

  • Orientalna Ice Tea

  • Fritule

  • Tapenada

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Schab z jabłkiem i żurawiną

    Schab rozkroić na płaski placek mięsa, na skrajnym długim brzegu ułożyć poćwiartowane jabłka i konfiturę. Zwinąć w rulon. Mięso z wierzchu...

    więcej
  • Mrożony jogurt z borówkami

    Pucharek z jogurtem wstawiamy do zamrażarki na około pół godziny. Po wyjęciu ozdabiamy wierzch borówkami lub zalewamy zimnym sosem borówkowym,...

    więcej
  • Babka piaskowa

    Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz masłem i ziarenka wanilii. Utrzeć. Przełożyć do formy na babkę i...

    więcej
  • Awokado w majonezie

    Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Miąższ skropić sokiem z cytryny i drobno pokroić. Tak przygotowane awokado wymieszać z majonezem,...

    więcej