Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chocolate coffee cake

A+ A-
drukuj
  • 400 g dark chocolate
  • 330 ml heavy cream
  • 150 g butter + 1 tbsp for greasing the baking mould
  • 6 eggs
  • 1 cup sugar
  • 100 ml espresso

Sposób przyrządzania:

Pre-heat the oven to 100 ºC. Grease the bottom and sides of a round cake mould (25 cm in diameter) with butter or place parchment paper in the mould. Place the crumbled chocolate in a large bowl. Heat the cream with butter, do not boil. Pour the hot cream over the chocolate and leave for 1 minute. Mix using a mixer. Use a whisk to whisk the eggs, sugar and espresso in another bowl, and then mix the mixture with the chocolate mass. Mix all ingredients together using the mixer on low mixing speed. Pour the batter in the previously prepared mould and bake for 2.5-3 hours until the cake pulls from the sides, but is still quite soft in the middle. Leave the cake in the mould and allow to cool to room temperature. Put in the fridge before cutting. Cut using a hot, dry knife.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sugar
  • Butter
  • Chocolate
  • Coffee
  • Eggs
  • Heavy cream
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z makrelą i pomidorkami

  • Ser z truskawkami

  • Sałatka Cezar z grzankami

  • Grillowanie krewetki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kanapki z kawiorem

    Kromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...

    więcej
  • Muffinki z jabłkami

    Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, jajka, olej i maślankę wymieszać. Dodać jabłka....

    więcej
  • Wakacyjne brownie

    Piekarnik nagrzać do 170 °C. Formę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia. Do roztopionego w połowie masła dodać połamaną w kostkę...

    więcej
  • Makaroniki

    Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do...

    więcej