Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Insalta Caprese

A+ A-
drukuj
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 8 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Sos: sok z cytryny połączyć stopniowo z oliwą i rozgniecionym czosnkiem, aż do uzyskania jedwabistej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki pokroić na połówki oraz ćwiartki. Następnie pomidorki i mozzarellę ułożyć na talerzu i udekorować listkami bazylii. Całość polać sosem i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę podawać z chrupiącym pieczywem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ser mozzarella
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Sól
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Pomidory koktajlowe
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta salsa

  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

  • Dyniowe muffinki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

    Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować...

    więcej
  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

    Jajka ugotować, ostudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć z nich żółtka. Żółtka wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. W...

    więcej
  • Risotto z warzywami

    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka, podsmażyć. Następnie dodać ryż i pół szklanki wody (dusić kilka minut). Dodać...

    więcej
  • Zupa jarzynowa z brukselką

    Marchewkę, pietruszkę, selera i pora pokroić w plasterki. Gotować w bulionie. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać brukselkę i gotować jeszcze kilka...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY