Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tarta cytrynowa z mascarpone

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • Masa cytrynowa:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny
  • Krem z serka mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nastawić na 200°C. Przygotować formę na tartę o średnicy około 22-24 cm, wysmarować tłuszczem. Z mąki, cukru, masła i żółtek zarobić kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na pół godziny. Przygotować krem cytrynowy: utrzeć żółtka z cukrem, ubić pianę z białek, połączyć z pozostałymi składnikami kremu, wymieszać wszystko łyżką (masa będzie rzadka). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim przygotowaną formę, zarówno spód jak i brzegi, wyciąć z papieru do pieczenia krąg nieco większy od formy na tartę, przykryć nim ciasto i wysypać groch lub drobną fasolę – ciasto podpiec w piekarniku około 15 minut, zdjąć papier wraz z „obciążeniem” i jeszcze dopiekać przez 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C, na podpieczone ciasto wylać masę cytrynową i piec około 30-35 min. Przygotować krem z mascarpone: utrzeć żółtka z cukrem pudrem do białości, dodać serek mascarpone, wymieszać, odstawić do lodówki, aż do ostygnięcia tarty. Krem wyłożyć na tartę, całość chłodzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier trzciniowy
  • Cukier waniliowy
  • Cytryny
  • Mąka ziemniaczana
  • Słodka śmietana
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Ser mascarpone
  • Mąka
  • Masło

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

  • Gofry – przepis podstawowy

  • Sałatka grecka z ricottą

  • Spaghetti

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Suflety paprykowe z serem

    Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować...

    więcej
  • Pasztet z gęsi z żurawiną

    Żurawinę moczyć przez około godzinę w nalewce, natomiast bułkę - do miękkości w wodzie. Do garnka z wodą włożyć pokrojone na kawałki udka i...

    więcej
  • Rolada cielęca z pieczonymi ziemniaczkami

    Mięso obmyć, osuszyć, usunąć kości, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Boczek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie razem z...

    więcej
  • Raclette

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek lub wędlinę podsmażyć. Ser roztopić w urządzeniu raclette. Dodatki i wędlinę ułożyć na talerzu,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY