Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Suflety paprykowe z serem

A+ A-
drukuj
  • 200 g dojrzewającego sera Beemster
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 2 czerwone słodkie papryki pocięte w drobną kostkę
  • 2 jajka z oddzielonym żółtkiem od białka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do natłuszczenia kokilek

Sposób przyrządzania:

Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować wszystko mikserze, dodać żółtka oraz 100 g sera Beemster i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubić białka do uzyskania sztywnej piany, a następnie za pomocą łopatki delikatnie dodawać paprykową masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Natłuścić kokilki do sufletów i nałożyć do nich łyżką masę paprykowo-serową. Zetrzeć pozostały ser i posypać nim wierzch sufletów. Umieścić kokilki na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku przez 15–20 minut do uzyskania złocistego koloru. Umieścić każdą kokilkę na talerzu i podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasztecik

  • Makaroniki

  • Curry z dynią

  • Chutney z jabłek

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do...

    więcej
  • Makaron w wersji romantic

    Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odkroić końcówki szparagów, resztę pokroić w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i...

    więcej
  • Wołowina po wiedeńsku

    Cebulę pokroić kawałki, podpiec. Mięso pokroić w plastry i gotować około 2 godzin pod przykryciem, razem z cebulą i przyprawami, w 2 l osolonej wody....

    więcej
  • Pizza Margherita

    Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta. Odstawić pod przykryciem...

    więcej