Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Grillowany stek z foie gras

A+ A-
drukuj
  • 2 steki wołowe z polędwicy
  • 2 plastry foie gras
  • 1-2 szalotki
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 małe opakowanie śmietanki
  • sól
  • mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże liście szpinaku
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Mięso pokroić na grube plastry w poprzek włókien. Na moment przed grillowaniem doprawić solą i pieprzem. Grillować po 3 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cienki plaster foie gras. Podawać ze świeżym szpinakiem, podsmażonym z czosnkiem na maśle i sosem serowym. Sos serowy: Na patelni podsmażyć pokrojoną szalotkę, dodać gorgonzolę, wlać śmietankę, doprawić pieprzem i solą.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser gorgonzola
  • Czosnek
  • Szpinak
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Szalotka
  • Foie gras
  • Masło
  • Pieprz mielony
  • Polędwica wołowa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Amerykańskie pancakes

  • Jajecznica z szynką i kiełkami

  • Pizzerinki

  • Kurczak w warzywach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Focaccia z serem żółtym

    Mąkę przesiać, wlać 5 łyżek oliwy, drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie z miodem oraz sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do...

    więcej
  • Rosti light

    Wymieszać ze sobą 4 starte ziemniaki, łyżkę posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku i z tak powstałej masy...

    więcej
  • Kurczak z chilli z makaronem ryżowym

    Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałeczki, paprykę w paski, makaron ryżowy namoczyć w wodzie aż zmięknie. W woku lub na głębokiej patelni...

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY