
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka, gruszki i cytryny umyć, pokroić na ćwiartki, cebule na pół. Do środka gęsi włożyć odkrojone wcześniej nóżki oraz owoce. Po zapełnieniu wnętrza, nacięcie zabezpieczyć przy użyciu wykałaczek. Całość włożyć do gęsiarki, wierzch obłożyć owocami i czosnkiem (można je przymocować wykałaczkami lub luźno poukładać obok siebie), posypać raz jeszcze przyprawami, polać sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Piec przez około 40 minut w temperaturze około 200°C. Po upłynięciu tego czasu, temperaturę zmniejszyć do około 170°C i piec przez kolejne 3 godziny. Można podawać z ziemniaczkami i/lub miksem sałat.
lub wyszukaj w przepisach
Bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...
więcejNa rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki...
więcejZe składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...
więcejAby móc delektować się smakiem szparagowej tarty, najpierw należy rozłożyć w formie ciasto, nakłuć je widelcem, posmarować białkiem i zawinąć na...
więcej