Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Jamie Oliver: pizza z mozarellą i sosem pomidorowym

A+ A-
drukuj
  • 1 kg mąki chlebowej
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 2 saszetki x 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • Około 650 ml letniej wody
  • 6 łyżek Jamie Oliver Sosu pomidor, oliwa i czosnek
  • 125g kulka ser mozzarella, rozdarta na kawałki
  • Suszone oregano
  • Jamie Oliver Oliwa z oliwek
  • Sól morska Jamie Oliver i pieprz świeżo mielony Jamie Oliver
  • Mały pęczek świeżej bazylii

Sposób przyrządzania:

Przesiać mąkę i sól na czystą powierzchnię i zrobić dołek na środku. Dodać drożdże i cukier do letniej wody, wymieszać widelcem i pozostawić na kilka minut, następnie wleić do mąki. Widelcem powoli zagarniać mąkę od zewnątrz do środka i mieszać z wodą. Kiedy mąka połączy się z wodą, zagnieść ciasto rękami przez 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę. Położyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 15 minut w temperaturze pokojowej. Podzielić ciasto na 6 części (można zrobić więcej lub mniej), następnie każdy kawałek oraz blat posypać mąką i rozwałkować na nierówny krąg o grubości 0,5 cm. Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Posmarować każdy blat sosem pomidor, oliwki i czosnek, a następnie posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Skropić oliwą z oliwek a następnie piec w ponad 10 minut lub tak, aż baza jest chrupiąca a mozzarella cała stopiona. Podać posypaną świeżymi liśćmi bazylii. WSKAZÓWKA: W celu odłożenia blatów pizzy na później należy oderwać odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, natrzeć oliwą z oliwek i posypać mąką, a następnie umieścić bazę pizzy na nim. Proces powtórzyć z każdym blatem, a następnie ułożyć je w stos, posypując każdy mąką, aby się nie skleiły. Przykryć folią spożywczą i umieścić je w lodówce do czasu pieczenia.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cukier
  • Ser mozzarella
  • Drożdże
  • Woda
  • Oregano
  • Mąka

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka śledziowo-jabłkowa

  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

  • Mozzarella w karocy

  • Ciasto jogurtowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Koreczki z serem Pizzicotti

    Umyć warzywa. Pokroić bakłażana i cukinię w kostkę wielkości serków pizzicotti, następnie podsmażyć na odrobinie oliwy dodając sól i pieprz....

    więcej
  • Sałatka z rukolą i kiełkami

    Pomidora i oliwki pokroić w plastry. Roszponkę oraz kiełki opłukać pod wodą i osuszyć.

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej
  • Kanapki z kawiorem

    Kromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...

    więcej