Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Avjar

A+ A-
drukuj
  • 3 kg papryki czerwonej
  • 4 średnie bakłażany
  • 2 główki czosnku
  • 3 ostre papryczki
  • 2 łyżki soli
  • 250ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki octu

Sposób przyrządzania:

Papryki (ostre papryczki na razie odstawić) umyć, usunąć gniazda, wstawić do pieczenia w temperaturze 180-200°C przez około 20-30 minut. Następnie wystudzić i obrać ze skórki. Bakłażany poprzekłuwać, piec w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny, razem z przekrojonymi na pół cebulami i jedną główką czosnku (trzeba je wyjąć wcześniej, jak już będą przypieczone). Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika, usunąć z nich skórkę. Ostre papryczki zmiksować razem z pozostałą, obrana główką czosnku. Paprykę i bakłażany drobno pokroić (pub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Rozdrobnione warzywa przełożyć do naczynia, polać oliwą z oliwek, dodać 1 łyżkę soli, gotować na małym ogniu przez około 2-4 godziny (do uzyskania efektu gęstości). Gotujący się sos doprawić octem winnym i pozostałą łyżeczką soli. Pasteryzować przez około 20 minut.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bakłażan
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sól
  • Ocet
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Papryka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa czosnkowa

  • Cevapčići

  • Jajko sadzone w papryce

  • Pizza sędziego

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Burger z jajkiem i szparagami

    Wszystkie składniki zagnieć i odstaw do lodówki na min. pół godziny, a by się przegryzły. Z mięsa formuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na...

    więcej
  • Madrycki dressing

    Składniki dobrze wymieszać w shakerze. Podawać z awokado, ogórkiem, pomidorami, mango, jabłkami, papają.

    więcej
  • Szczupak pieczony w boczku

    Każdą ze sztuk ryby obmyć, wypatroszyć i natrzeć przyprawami. Następnie owinąć je szczelnie plastrami boczku. Piec przez około 45 minut w...

    więcej
  • Kaczka pieczona

    Wyciąć z tuszki piersi razem ze skórą, kaczkę nadziać pokrojonymi jabłkami, cynamonem, anyżem, tymiankiem i rozmarynem. Natrzeć kaczkę olejem piec...

    więcej