Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Biszkopcik z wiśniami

A+ A-
drukuj
  • 5 jajek
  • 75 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeże wiśnie

Sposób przyrządzania:

Białka ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasnożółta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z żółtkami powoli dodać ubite białka – najlepiej przekładając je delikatnie łyżką, aby nie straciły puszystości. Następnie wlać całość do nasmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek. Na koniec wrzucić wiśnie i włożyć całość do piekarnika. Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 180 °C.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Sól
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Mąka
  • Wiśnie
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

  • Sałatka warzywna

  • Tarator

  • Wątróbka z jabłkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sernik

    Dokładnie pokruszone herbatniki połączyć z roztopionym masłem. Tą masą dokładnie i ściśle wypełnić formę wyłożoną folią aluminiową....

    więcej
  • Focaccia z serem żółtym

    Mąkę przesiać, wlać 5 łyżek oliwy, drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie z miodem oraz sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej
  • Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

    Zrobić karmel z cukru trzcinowego, następnie dodać białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny. Zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY