Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

A+ A-
drukuj
  • Drożdże suszone - 1,5 łyżeczki
  • Letnia woda - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 300 g
  • Oliwa z oliwek - 150 ml
  • Czarne oliwki bez pestek - 100 ml
  • Suszone pomidory w oliwie - 100 ml
  • Świeży rozmaryn - listki z 1/2 sadzonki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Suszone drożdże wymieszaj z mąką, dodaj wodę, oliwę, szczyptę soli, zagnieć zwarte ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pokrój oliwki, suszone pomidory, ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie posmaruj wierzch ciasta odrobiną oliwy, ułóż oliwki, pomidory oraz rozmaryn. Włóż do pieca nagrzanego do temp. 210 st. C. na 15 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Drożdże
  • Mąka
  • Oliwa
  • Oliwki czarne
  • Pomidory suszone
  • Rozmaryn
  • Woda
  • Sól

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

  • Jajka sadzone w cieście francuskim

  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

  • Aglio Olio

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krewetki bramkarza

    Odmrożone krewetki pozbawić skorupek pozostawiając ogonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, czosnek i krewetki, smażyć...

    więcej
  • Omlet francuski z wiórkami kokosowymi

    Ubić 2 kurze jajka, dodać 10 g wiórków kokosowych i wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Smażyć omlet na jasny brąz z każdej strony. Na...

    więcej
  • Grecka sałatka z ziołowym serem tomino

    Poszatkować cebulę i namoczyć w zimnej wodzie przez pół godziny. Zmieszać wszystkie składniki i doprawić oliwą, solą, pieprzem i koperkiem.

    więcej
  • Domowe pączki

    Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem,...

    więcej