Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

A+ A-
drukuj
  • 3 czerwone papryki
  • 1 ogórek
  • 1 cebulka
  • 50 dag pomidorów
  • 4 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub pietruszka do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Pokroić w drobną kostkę: oczyszczone papryki, cebulkę, ogórek ze skórką, obrane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wlać sos pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić octem winnym, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zupę wstawić do lodówki na min. 2 godziny, ale najlepiej chłodzić przez całą noc. Podawać w miseczkach z grzankami czosnkowymi, ozdobioną świeżymi ziołami.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cebula
  • Cukier
  • Czosnek
  • Sos pomidorowy
  • Sól
  • Ocet winny
  • Natka pietruszki
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Papryka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasto ziemniaczane

  • Łosoś pieczony z fasolką szparagową

  • Pstrąg na kuskusie

  • Różowa lemoniada

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Konfitura śliwkowa z bananami

    Śliwki umyte i bez pestek wrzucić do rondla, dodać cukier żelujący oraz rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć na pół...

    więcej
  • Fondue serowe

    Kociołek do fondue natrzeć czosnkiem, wlać wino i sok z cytryny. Do dobrze nagrzanego wina wsypywać starty na grubej tarce lub pokrojony w drobną...

    więcej
  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

    Na patelni rozpuścić masło, dolać olej czosnkowy i dodać drobno posiekaną cebulę i oczyszczone wątróbki. Zeszklić. Wątróbkę delikatnie...

    więcej
  • Zupa groszkowa z bekonem i serem

    Cebule posiekać,sałatę lodową oraz ser Beemster Royaal pokroić w cienkie paski. Podgrzać oliwę w garnku do zupy i podsmażyć cebule. Kostki bekonu...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY