Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki zagnieć i odstaw do lodówki na min. pół godziny, a by się przegryzły. Z mięsa formuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Składniki na sos czosnkowy wymieszaj i również odstaw do lodówki na min. pół godziny, w tym czasie zajmij się szparagami i jajkami.
Przygotowanie szparagów:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłucz, odłam końce i przekrój na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim kawałki szparagów. Skrop je oliwą i obsyp solą oraz pieprzem, po czym wymieszaj szparagi w oliwie i przyprawach. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut. Przemieszaj kilka razy podczas pieczenia.
Przygotowanie jajek
Kiedy szparagi będą się piekły, przygotuj jajka sadzone. Na patelni rozgrzej olej, po czym wbij delikatnie jajka i smaż pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne.
Przygotowanie burgerów:
Bułki przekrój na pół i posmaruj od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układaj po kolei - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryj połówką bułki. Przed podaniem możesz zapiec przez ok. 5 minut w 200 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.
lub wyszukaj w przepisach
Mąkę zmieszać z solą, wkruszyć/wsypać drożdże, wlać stopniowo wodę i oliwę, wyrabiając ręką/łyżką/hakiem miksera miękkie, elastyczne...
więcejKaszę zalać wodą 1 cm nad poziom kaszy, doprawić solą i odstawić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki....
więcejMięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła...
więcejJagnięcinę wymieszać z przyprawą garam masala. Uformować małe kofty, grillować na patelni grillowej kilka minut. Pod koniec polać miodem aby się...
więcej