Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burger z jajkiem i szparagami

A+ A-
drukuj
  • Składniki na kotlety do burgerów (na ok. 7 sztuk)
  • Mięso mielone - 300 g
  • Jajko - 1 szt
  • Musztarda Dijon - 2 łyżeczki
  • Szparagi - wiązka
  • Jajka - 1/os
  • Pomidor
  • Sałata
  • Bułki do burgerów - 1/os
  • Ew. ser żółty w plastrach
  • Oliwa - 1-2 łyżki
  • Olej rzepakowy do smażenia, sól pieprz
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • Majonez - 4 łyżeczki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżeczki
  • Czosnek - 3 duże ząbki przeciśnięte przez praskę
  • Pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki zagnieć i odstaw do lodówki na min. pół godziny, a by się przegryzły. Z mięsa formuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Składniki na sos czosnkowy wymieszaj i również odstaw do lodówki na min. pół godziny, w tym czasie zajmij się szparagami i jajkami. Przygotowanie szparagów: Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi przepłucz, odłam końce i przekrój na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości i rozmiaru bułek do burgerów). Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na nim kawałki szparagów. Skrop je oliwą i obsyp solą oraz pieprzem, po czym wymieszaj szparagi w oliwie i przyprawach. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut. Przemieszaj kilka razy podczas pieczenia. Przygotowanie jajek Kiedy szparagi będą się piekły, przygotuj jajka sadzone. Na patelni rozgrzej olej, po czym wbij delikatnie jajka i smaż pod przykryciem do ścięcia z wierzchu. Najlepiej, jeśli żółtko będzie wciąż płynne. Przygotowanie burgerów: Bułki przekrój na pół i posmaruj od wewnątrz sosem czosnkowym. Następnie układaj po kolei - sałatę, pomidora, kotlet, ser, szparagi, jajko, sałatę. Przykryj połówką bułki. Przed podaniem możesz zapiec przez ok. 5 minut w 200 stopniach, by ser się rozpuścił a bułka stała się bardziej chrupiąca.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Sałata
  • Bułka do hamburgera
  • Szparagi
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Jogurt naturalny
  • Majonez
  • Musztarda dijon
  • Mięso mielone
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Faszerowana rolada

  • Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

  • Lasagne z warzywami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Mazurek kajmakowy

    Wszystkie składniki szybko połączyć. Uformowaną kulę owinąć folią i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąc z lodówki, rozwałkować i...

    więcej
  • Francuski Ratatouille z kozim serem

    Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Umyć i pokroić w paski cukinie, papryki oraz bakłażana. Umieścić pokrojone warzywa na blasze do pieczenia i polać...

    więcej
  • Rolada cielęca z pieczonymi ziemniaczkami

    Mięso obmyć, osuszyć, usunąć kości, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Boczek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie razem z...

    więcej
  • Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

    Sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy żółtka i margarynę i dokładnie ugniatamy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować podsypując...

    więcej